Aliexpress – arvostelu

Internetin kauppapaikat arvosteltavana

Internet on kauppapaikkoja pullollaan. Monet nettikaupat ovat kuitenkin yksityisen yrittäjän omia sivustoja, joilla he yrittävät tienata elantonsa. Sitten on toinen ääripää: kauppapaikat. Tällaiset markkinoiden megajätit eivät ole vain yhden yrityksen satoa kaupitteleva sivusto, vaan niiden miljoonat tuotteet ovat eri myyjien esillepanemia. Tällaisilla paikoilla on suurta etua niin myyjille kuin

ostajillekin: myyjien ei tarvitse huolehtia kalliista markkinoista (mikä puolestaan tuo hinnat roimasti alas) ja ostajien hankkimisesta, ja ostajien ei tarvitse etsiä kaipaamaansa kissojen ja koirien kanssa, sillä se on kaikki jo valmiiksi saman katon alla. Tällaisista kauppapaikoista on useita esimerkkejä: Etsy, Amazon, eBay ja DX. Yksi isoimmista ja suomalaisten keskuudessa suosituimmista on kuitenkin vielä mainitsematta: Aliexpress.

Taustaa

Aliexpress on kiinalaislähtöinen, vuonna 2010 perustettu Alibaba-jättikonsernin omistama markkinapaikka. Sivuston tarjonta rakentuu tuhansien kiinalaisten ja muiden maiden jälleenmyyjien tuotannosta. Aliexpress on Venäjän katsotuin myyntinettisivusto. Myyjille sivusto tarjoaa mahdollisuuden saada tuotteitaan myytyä ihmisille ympäri maailman, ja asiakkaat puolestaan voivat tilata tuotteita itselleen rippumatta siitä, missä maassa ovat. Myyjinä voivat toimia niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin, ja suurin osa näistä toimii Kiinassa, joskin myyjiä löytyy myös esimerkiksi Singaporesta ja Venäjältä. Aliexpress eroaa esimerkiksi Amazonista siinä, että sen suuri vaikutusvalta ylettyy Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle ja se ei myy mitään suoraan kuluttajille, vaan toimii pelkkänä kauppapaikkana sekä välilinkkinä, joka yhdistää kiinalaiset myyjät ja kansainväliset ostajat.

Onko Aliexpress turvallinen?

Koska Aliexpress ei ole itsessään ketju vaan kauppapaikka, sen yleisestä turvallisuudesta ja luotettavuudesta ei voida antaa yksiselitteistä vastausta. Tietenkin se valvoo kauppiaidensa turvallisuutta ja epäilyttävät tekijät poistetaan pelistä, mutta on tapauksia, joissa mätä hedelmä on päässyt läpäisemään seulan. Tässäkin suhteessa kuluttaja on kuitenkin turvassa: mikäli saat virheellisen tai rikkinäisen tuotteen tai tilauksesi ei tule perille ollenkaan, olet oikeutettu täyteen rahalliseen korvaukseen tai uuteen vastaavaan tuotteeseen. Tällaiset tilanteet voi kuitenkin itse estää järjen käytöllä: tuotteilla on olemassa asiakaspalautteet oikeilta asiakkailta, ja näitä seuraamalla voi välttyä huonolaatuisen tuotteen ostamiselta tykkänään.