Tämän takia kannattaa lukea arvostelut ennen verkko-ostosten tekemistä

Verkosta ostaminen on hauskaa monesta syystä: rajaton valikoima, loputtomasti vaihtoehtoja, maarajat eivät ole esteenä, edulliset hinnat. Yksi seikka kuitenkin seisoo monen kuluttajan ja nettishoppailun välillä, ja se on turvattomuuden tunne. Mitä jos ostan tuotteen, eikä se istukaan tai ei ole lainkaan sitä, mitä on luvattu? Mitä jos sitä ei voi palauttaa tai se on vaikeaa? Monenlaiset kysymykset pyörivät varsinkin uuden nettishoppaajan päässä, ja usein nämä ajatukset ovat tarpeeksi shoppailuinnon torppaamiseksi. Me olemme kuitenkin tulleet kertomaan, että hätä ei ole tämän näköinen. Nettishoppailu voi olla yhtä hauskaa ja turvallista kuin kivijalkaliikkeessä asioiminen, ja me kerromme miksi. Avainsanana tähän toimivat muiden käyttäjien jättämät arvostelut.

Lue arvostelut tarkkaan, mutta älä seuraa niitä orjallisesti

Nettishoppailussa ja ennen kaikkea sen luotettavuuden arvioinnissa loistavana apuvälineenä toimivat muiden käyttäjien jättämät arvostelut. Tässä on nähtävissä saman tyylinen efekti, kuin esimerkiksi täydellisen hotellin tai nettikasinon valinnassa: myös niihin liittyvät arvostelut voivat muuttaa mielipidettä suuntaan tai toiseen tai jopa kääntää sen täysin päälaelleen. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat vaikkapa jackpot cityn arvostelut. Myös arvosteluiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan, mikä on helppo toteuttaa puhtaalla maalaisjärjellä ja muutamilla helpoilla ässillä hihassa.

Sääntö numero yksi on se, että kannattaa aina lukea arvosteluja useammasta lähteestä. Jos löydät esimerkiksi kauan toivomasi tuotteen hämärän oloiselta tuntemattomalta sivustolta epäilyttävän edullisesti, mutta kaikki käyttäjäarvostelut ovat hyviä, on syytä epäillä jonkinnäköistä huijausta ja varmistaa tulokset vaikkapa hakukonehaulla. On hyvin mahdollista, että sivusto käyttää teennäisiä tai maksettuja arvosteluja kasvavan asiakasvirran takaamiseksi, mutta tarjoaa tosiasiassa jotain aivan muuta. Toinen hyvä mielessä pidettävä jippo on kuvallisten arvosteluiden etsiminen. Suomalainen ei usko ennen kuin näkee, ja tästä kannattaa pitää kiinni varsinkin nettishoppaillessa. Kuvalliset arvostelut on vaikeampi lavastaa ja niistä näkee helpommin tuotteen todellisen ulkomuodon ja samalla tietysti mahdolliset viat. Tällöinkin kannattaa toki vielä käyttää ensimmäisenä mainittua kikkaa ja varmistaa luotettavuus vielä toisesta lähteestä, sillä varsinkin sosiaalisessa mediassa saattaa usein törmätä sponsoroituihin julkaisuihin, joissa tuotetta suositteleva saa rahaa markkinointityöstään.